Föräldrar och personal på 738 förskolor får ge sin bild av verksamheten

Enkäten kallas Förskoleenkäten och delas ut på 738 förskolor i 46 kommuner. Enkäten innehåller frågor om hur områden som trygghet, omsorg, utveckling och lärande fungerar på förskolan.

Enkäten görs i kommuner som Skolinspektionen planerar att besöka hösten 2017. Vid besöken granskar inspektörerna vilka förutsättningar kommunen ger sina förskolor, så att de i sin tur kan ge alla barn en god pedagogisk verksamhet och god omsorg i en trygg miljö. Granskningen görs utifrån de regler som gäller för förskolan, till exempel skollagen och läroplanen. Föräldrarnas och personalens svar är ett av flera viktiga underlag, som inspektörerna använder när de bedömer kommunerna. Läs mer här:
Regelbunden tillsyn

Enkätsvaren används även i en större granskning av förskolan som pågår under tre år. Denna granskning gör Skolinspektionen på uppdrag av regeringen. Läs mer här:
Om Förskolesatsningen

Enkäten görs i 46 kommuner

Totalt är det 738 förskolor i 46 kommuner som deltar i enkätundersökningen. I mindre kommuner ingår samtliga förskolor och i större kommuner ingår ett urval av förskolor i undersökningen.

I dessa kommuner görs enkäten

Arvidsjaur, Askersund, Avesta, Bollebygd, Bollnäs, Dorotea, Ekerö, Hagfors, Hallsberg, Hammarö, Härjedalen, Härryda, Karlsborg, Karlstad, Kramfors, Kristianstad, Krokom, Kungsbacka, Landskrona, Lidköping, Lund, Malå, Mjölby, Motala, Nyköping, Pajala, Ronneby, Sandviken, Solna, Sorsele, Sotenäs, Stenungsund, Svenljunga, Söderhamn, Tyresö, Uppvidinge, Valdemarsvik, Vallentuna, Vetlanda, Vimmerby, Västerås, Åtvidaberg, Älmhults, Öckerö, Östersund, Österåker.

Så görs enkäten

Enkät till föräldrar

Skolinspektionen skickar ut enkäter i pappersform till de förskolor som ingår i enkäten. Förskolan distribuerar sedan enkäten till föräldrarna. De föräldrar som vill kan göra enkäten på webben. Förskolan har information om hur det går till. Här finns webbenkäten:
Svara på enkäten här 

Enkät till förskolepersonal

Skolinspektionen skickar inloggningsuppgifter till en webbenkät till de förskolor som ingår i enkäten. Förskolan distribuerar sedan inloggningsuppgifter till personalen, som sedan får svara på enkäten via webben. Här finns webbenkäten:
Svara på enkäten här

Resultatet blir klart i juni

Skolinspektionen kommer informera alla förskolor som ingår i enkäten när resultatet blir klart. Det beräknas ske i juni 2017. Då kommer också rapporter för varje förskola och kommun gå att ladda ner här:
Siris.skolverket.se: Förskoleenkäten (extern länk, nytt fönster)

Läs mer om enkäten här:
Förskoleenkäten