Till huvudinnehåll

Barnkonventionen

Sedan 1 januari 2020 gäller barnkonventionen som svensk lag. Barnkonventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter och många av de rättigheter som finns i barnkonventionen finns även uttryckta i skollagen. När vi genomför en inspektion av en skola kan vi tillämpa såväl barnkonventionen som skollagen inom de områden som vi tittar på.

Skolinspektionens arbete ska bidra till att alla barn och elever får tillgång till en likvärdig utbildning. Det gör vi genom att utgå från skollagen samt andra lagar och bestämmelser. Vi granskar inte alla skolor utan gör ett urval utifrån syftet att dels säkerställa att skolor lever upp till skollagens krav och dels att alla elever ska få en utbildning av god kvalitet i en trygg miljö.

Elever i fokus när vi väljer skolor

När vi väljer vilka skolor som vi ska besöka finns ett elevperspektiv bland annat genom de skolenkäter som vi gör en gång per år. Där tittar vi exempelvis på elevernas svar om deras upplevelse av trygghet och studiero. En annan viktig aspekt är tidigare erfarenheter av skolan, det vill säga om skolan tidigare haft brister. Vi granskar framförallt områden som utifrån forskning är viktiga för att elever ska få en bra utbildning, till exempel undervisning samt trygghet och studiero. När vi gör skolbesök intervjuar vi elever vilket är en viktig informationskälla i våra bedömningar. Vid utformandet av våra beslut tydliggörs hur eleven/elever kommit till tals och exempel på deras åsikter. Att Skolinspektionen lyssnar på elevernas åsikter innebär inte att deras åsikt är utslagsgivande men det ska av beslutet framgå att deras åsikter är en del av bedömningen.

Hur påverkar barnkonventionen skolan och reglerna i skollagen?

Barnkonventionen antogs av FN 1989. Sverige anslöt sig 1990 och har sedan dess varit bundet av konventionen och bestämmelserna i den. Sverige har därför under lång tid varit skyldig att anpassa nationell lagstiftning efter FN:s konvention om barnets rättigheter. Barnkonventionens artiklar är inte så detaljerade och det kan ibland vara svårt att veta hur långt konventionens krav sträcker sig eller hur olika rättigheter förhåller sig till varandra. Genom nationell lagstiftning, som exempelvis skollagen, har lagstiftaren valt hur Sverige tolkar barnkonventionens krav när det gäller rätten till utbildning.

Stöd om hur barnkonventionen påverkar skolan

Vänd dig i första hand till Barnombudsmannen (BO) om du vill få stöd kring barnkonventionen. De har i uppgift att ge generellt stöd kring barnkonventionen och metoder när det gäller prövning av barnets bästa. På BO:s webbplats hittar du kunskap och verktyg i form av en webbutbildning och annat stödmaterial speciellt riktat till berörda myndigheter, kommuner och regioner. Det finns även information som vänder sig direkt till barn.
Barnrätt i praktiken på BO:s webbplats

Skolverket har i uppgift att svara på frågor och utarbeta stödmaterial om skollagstiftningen.

Skolverkets webbplats

Senast uppdaterad: 11 oktober 2024