Vidgad kvalitetsgranskning
Skolinspektionen har på uppdrag av regeringen genomfört kvalitetsgranskning på ett urval om 20 skolor som nyligen omfattats av tillsyn samt uppvisar låga kunskapsresultat och andra riskfaktorer.
Låga kunskapsresultat tillsammans med andra riskfaktorer, är ett av de viktigaste urvalskriterierna för Skolinspektionens tillsyn. Utgångspunkten är att låga kunskapsresultat kan vara en indikator på att elever riskerar att inte få den utbildning de har rätt till enligt lag. I en tillsyn kontrollerar Skolinspektionen att den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar och andra författningar. En kvalitetsgranskning är däremot ett verktyg som kan ge en skola mer undervisningsnära granskning och återkoppling, vilket kan vara gynnsamt för skolor med stora utmaningar och svåra förutsättningar.
Rapporten baseras på resultatet av kvalitetsgranskningarna av skolorna samt intervjuer med medarbetare. Några slutsatser av uppdraget är att kvalitetsgranskning kan gynna skolor med låga kunskapsresultat. Samtidigt innebär låga kunskapsresultat inte alltid ett arbete av låg kvalitet.
Skolinspektionen fortsätter utveckla arbetssättet med tillsyn och efterföljande kvalitetsgranskning
Myndigheten ser ett behov av att ytterligare samla in erfarenheter och empiri för att kunna bedöma nyttan och mervärdet med arbetssättet. Som en del av uppföljningen genomförs under hösten 2024 en enkätundersökning riktad till rektorer som har genomgått tillsyn och en efterföljande kvalitetsgranskning. Syftet med enkäten är att samla in synpunkter och erfarenheter ur ett mottagarperspektiv.
Resultatet från enkäten, tillsammans med myndighetens övriga erfarenheter, kommer att ligga till grund för det fortsatta utvecklingsarbetet.
Regeringsuppdraget
I regleringsbrevet för år 2024 gavs Skolinspektionen i uppdrag att vidga sin kvalitetsgranskning, så att skolverksamheter som myndigheten bedömer har störst behov av tillsyn också ska omfattas av kvalitetsgranskning där Skolinspektionen bedömer att det är ändamålsenligt. Skolinspektionen ska redovisa sina erfarenheter och slutsatser av granskningen till Regeringskansliet senast den 4 oktober 2024.