Till huvudinnehåll
Bild på medverkande i seminariet. Från vänster: moderator Maja Sjögren, förbundsordförande Elevernas Riksförbund, Mårten Petersson (Barn- och elevombud, BEO), Warda Abdallah (talesperson för Rädda Barnens Ungdomsförbund) och Lars Arrhenius (Diskrimineringsombudsman, DO).
Publicerad: 9 juni 2023

BEO på Järvaveckan

Nyligen avslutades 2023 års upplaga av Järvaveckan. Barn- och elevombudet Mårten Petersson deltog under evenemanget i ett seminarium om diskriminering och kränkande behandling i skolan.

Järvaveckan är en årligen återkommande mötesplats som lockar många samhällsengagerade medborgare, politiker, myndigheter och företag. Temat för året var ”Morgondagens Sverige”. På plats fanns många montrar, seminarietält och mötesplatser som lockade många besökare.

BEO deltog i seminariet ”Skolan - en plats fri från diskriminering och kränkningar?” tillsammans med arrangören DO. Medverkade gjorde även Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Syftet med seminariet var att problematisera svårigheterna för barn och elever att utkräva sin rätt till en trygg skolmiljö och att skapa en bild av på vilka sätt barn och elever kränks i skolan, även berätta hur BEO och DO ser på situationen tillsammans med Rädda Barnen.

Mårten tycker att det var positivt att delta för att förmedla BEO:s uppdrag, vad man kan göra och var man vänder sig om man känner sig kränkt i skolan.

- Kränkningar i skolan är ofta en konsekvens av bristande trygghet bland eleverna, men även av bristande stöd och anpassningar för enskilda elever. Det är skolans, och ytterst skolhuvudmännens, ansvar att både följa upp upplevda kränkningar, och att sätta dem i ett större sammanhang för att kunna identifiera och sätta in åtgärder, säger Mårten.

Trots att ansvaret för en trygg skolmiljö ligger på skolan och skolhuvudmannen ville Mårten även lyfta att vi alla har ett eget ansvar i att uppmärksamma, att lyssna på barn och ungdomar och att reagera och agera om barn och ungdomar utsätts för kränkningar.

- Flera studier lyfter att barn och elever som mobbas i skolan kan riskera att drabbas av exempelvis lägre självkänsla, psykiska och fysiska problem och en mer negativ framtidssyn. Det är därför viktigt att skolan arbetar både förebyggande mot alla former av kränkande behandling i skolan och agerar så snart den får kännedom om att någon behandlas illa. Det handlar om våra barns och elevers framtid. Trygga barn vinner vi alla på, avslutar Mårten.

På bilden från vänster: Maja Sjögren, förbundsordförande Elevernas Riksförbund och moderator, Mårten Petersson Barn- och elevombud (BEO), Warda Abdallah, talesperson för Rädda Barnens Ungdomsförbund och Lars Arrhenius, Diskrimineringsombudsman (DO).

På Barn- och elevombudets webbplats kan du läsa mer om BEO:s uppdrag och verksamhet

Barn- och elevombudet

 

Barn- och elevombudet