Normer och värden
Vi har genomfört ett antal granskningar och seminarier inom demokrati- och värdegrundsområdet genom åren. Här har vi samlat en del av materialet inom området.
Skolors arbete för en trygg miljö på nätet, fri från kränkningar
Skolinspektionen har granskat hur skolor inkluderar nätet i det främjande och förebyggande arbetet för att skapa en trygg miljö för eleverna. Granskningen visar att drygt hälften av de 30 skolorna bedöms arbeta både främjande och förebyggande för att skapa en trygg miljö för eleverna i den digitala världen. Men resten av skolorna behöver utveckla arbetet.
Skolors arbete för en trygg miljö på nätet, fri från kränkningar (2023)
Skolors arbete med lärande för hållbar utveckling
Vi har granskat med vilken kvalitet skolor arbetar för att lärande för hållbar utveckling ska prägla utbildningen i sin helhet. 27 av de 30 granskade skolorna kan utveckla sitt arbete med lärande för hållbar utveckling.
Skolans hantering av kontroversiella frågor i undervisningen
Skolans uppdrag är att ge elever de kunskaper och värden de behöver för ett aktivt och demokratiskt medborgarskap. Skollagen slår fast att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar.
Skolans hantering av kontroversiella frågor i undervisningen (2022)
Grundskolors arbete med jämställdhet
Skolinspektionen har granskat 29 grundskolor och tittat på om det bedrivs ett långsiktigt jämställdhetsarbete på skolorna. Ett särskilt fokus har riktats på kopplingen mellan jämställdhetsarbete och trygghet för alla elever, oberoende av könstillhörighet.
Sex- och samlevnadsundervisning
Målet med sex- och samlevnadsundervisningen är att stärka elevernas självkänsla och handlingskompetens och att möjliggöra medvetna val som rör hälsa, relationer och sexualitet. Men många lärare uppger i granskningen att det är svårt att undervisa i ämnet.
Förskolors värdegrundsarbete
Skolinspektionen har granskat hur 15 slumpvis utvalda förskolor arbetar med uppdraget att förmedla och förankra den värdegrund som vårt demokratiska samhälle vilar på. Skolinspektionen har sett många exempel på goda arbetssätt där personalen verkar för ett gott demokratiskt klimat där barnen får möjlighet att vara delaktiga i verksamheten. Men värdegrundsuppdraget upplevs ofta som svårt att konkretisera och behöver diskuteras mer i arbetsgrupperna.
Inspektionspodden om jämställdhet i skolan
Hur kan skolan öka jämställdheten och normmedvetenheten? ”Grabbiga pojkar” och ”duktiga flickor”, där färre pojkar når målen och fler flickor mår dåligt i skolan. Varför är det så?
Hur tar vuxna ansvar för rasism och hat på nätet bland barn och unga?
Elina Ekberg, utredare på Skolinspektionen, deltog i ett seminarium som Statens medieråd anordnade den 10 maj 2023 för att prata om nätkränkningar.
Bra länkar till material från andra organisationer och myndigheter
Systematisk forskningssammanställning om skolans demokratiuppdrag hos Skolforskningsinstitutet
Skolverkets sidor om Agenda 2030
Skolverkets stödmaterial kring Lärande för hållbar utveckling
Skolverkets poddar om demokrati
UNDP i Sveriges webbplats om Agenda 2030 och hållbar utveckling
Fler rapporter om demokrati och värdegrund
Letar du efter äldre rapporter inom samma ämnesområde? I vårt publikationssök hittar du alla rapporter som vi har publicerat som rör demokrati och värdegrund.