Till huvudinnehåll
Diarienummer 2023:7240
Publicerad 3 oktober 2024

Skolor med problematik avseende våldsbejakande extremism m.m.

Denna redovisning utgör Skolinspektionens andra återrapportering av regeringsuppdraget om skolor med problematik avseende våldsbejakande extremism med mera.

I denna rapport redovisar vi hur myndigheten har arbetat utifrån uppdraget och stärkt sin tillsyn och granskning. I rapporten lyfter Skolinspektionen även vissa omständigheter som utgör svårigheter i arbetet samt gör några medskick. Företeelserna extremism, islamism eller att elever utsätts för påverkan som syftar till att motarbeta grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket, benämns i denna rapport som antidemokratisk extremism.

Rapportens delar

I rapportens första kapitel presenteras myndighetens erfarenheter av tillsyn och annan granskning efter två år med regeringsuppdraget. Denna del innehåller även, i enligt med regeringsuppdraget, en sammanfattad redovisning av erfarenheter och slutsatser från den tematiska tillsynen av hur kommuner uppfyller sitt tillsynsansvar över fristående förskolor.

I det andra kapitlet redovisas de åtgärder som genomförs inom Skolinspektionens organisation för att stärka arbetet med att identifiera skolor och huvudmän som uppbär en riskbild avseende antidemokratisk extremism. Även de åtgärder som Skolinspektionen har vidtagit för att stärka sitt arbetssätt för att utreda dessa risker presenteras i detta kapitel.

I det sista kapitlet framgår Skolinspektionens avslutande kommentarer med beskrivning av de försvårande omständigheter som ligger till grund för myndighetens medskick.

Regeringsuppdraget

Skolinspektionen ska förstärka sin tillsyn och annan granskning av skolor med konfessionell inriktning och andra skolor där Skolinspektionen bedömer att det finns en riskbild avseende extremism och islamism, eller avseende att elever annars utsätts för påverkan som syftar till att motarbeta grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket, samt redovisa erfarenheter och slutsatser från denna tillsyn och granskning. Skolinspektionen ska sträva efter att tillsynen i hög grad sker genom oanmälda besök. Redovisningen ska även innehålla erfarenheter och slutsatser från myndighetens tillsyn över hur kommuner uppfyller sitt tillsynsansvar över enskilda förskolor och annan pedagogisk verksamhet. Uppdraget ska redovisas årligen, senast 3 oktober, till Regeringskansliet.

Rapport till regeringen
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024