Till huvudinnehåll
En hand och en NO-bok
Publicerad: 24 september 2024

Hur gör vi våra tematiska kvalitetsgranskningar?

Varje år sedan 2009 gör Skolinspektionen ett antal tematiska kvalitetsgranskningar. Det innebär att vi inspekterar kvaliteten i ett visst ämne eller område hos en verksamhet. Anna Sundman Marknäs, utredare på Skolinspektionen berättar mer om hur vi jobbar med det här.

Hur går en granskning till?

Det är många delar av Skolinspektionen som involveras när en granskning ska startas. En del tittar på fokusområden och avgränsningar, en annan börjar göra urvalet av skolor eller huvudmän. Projektledare och flera utredare utses för att genomföra själva granskningen.

anna-sundman-marknas.png– Vi åker inte alltid ut till en skola, säger Anna Sundman Marknäs, utredare på Skolinspektionen i Lund. Ibland gör vi telefonintervjuer med en huvudman, eller så kan det vara en förskola vi besöker. Oftast använder vi flera olika metoder i en granskning. Det kan handla om dokumentstudier, enkäter, intervjuer på plats eller digitalt samt observationer. Granskningarna kan gälla alla huvudmän och skolformer Skolinspektionen har ansvar för.

Hur bedömer vi om det är god kvalitet eller inte?

– Vi har definierade kvalitetskriterier som vi utgår ifrån i våra granskningar, och efter genomförda verksamhetsbesök samlas utredarna i bedömningsmöten för att landa rätt i bedömningarna.

Granskningarna leder till enskilda beslut för de verksamheter som ingått i granskningen. Det handlar oftast om ungefär 30 verksamheter. Utifrån de besluten skriver vi en övergripande rapport med vår samlade bedömning i frågan.

Varför gör vi dessa rapporter?

– De övergripande rapporternas syfte är att sätta fingret på utvecklingsområden inom det granskade ämnet eller området. Utifrån det kan rapporterna bidra till ett lokalt utvecklingsarbete, både hos verksamheter som ingått i granskningen, men även hos andra.

Fakta

I kvalitetsgranskning bedöms utbildningens eller verksamhetens kvalitet i förhållande till mål och andra riktlinjer. Skolinspektionen bedömer skolans eller huvudmannens arbete mot de kvalitetskriterier som myndigheten satt upp och vi uttalar oss om kvalitetsnivån.

Här kan du söka bland alla våra granskningsrapporter.

Inspektion