Till huvudinnehåll
En grupp vuxenstudenter studerar tillsammans
Publicerad: 27 augusti 2024

Brister hos många enskilda utbildningsanordnare och folkhögskolor med betygsrätt

Skolinspektionens har genomfört en tematisk tillsyn av 20 enskilda utbildningsanordnare och folkhögskolor med beviljad betygsrätt. Tillsynen visar brister hos majoriteten av de granskade anordnarna. Hos några av anordnarna är bristerna både många och omfattande. I vissa fall gör bristernas karaktär även att rättssäkerheten kan ifrågasättas, vilket Skolinspektionen ser allvarligt på.

Den vanligaste bristen är felaktigheter i betygsdokumentationen. Det handlar i flera fall om att uppgifter helt saknas i anordnarens betygskatalog och/eller i utdrag ur betygskatalogen. Uppgifterna ska finnas med för att det ska gå att härleda från vilken anordnare betygen kommer, vem som har satt betygen, vilken kurs som betygen avser men också vem som har fått betygen.

Tillsynen visar även att det förekommer att anordnare agerar utanför sitt beviljade tillstånd. Exempelvis har utbildningsanordnare betygssatt elever på kurser som de inte har tillstånd för.

– Betygen är avgörande för elevers möjligheter att ta sig vidare i utbildningssystemet och på arbetsmarknaden. Därför viktigt att de anordnare med beviljad betygsrätt följer aktuell reglering och det tillstånd de har beviljats, säger Linda Wolf som skrivit rapporten.

Bredare redovisning i höst

Under hösten 2024 kommer Skolinspektionen att även redovisa regeringsuppdraget Granskning av betygsrätt inom komvux. Bland annat kommer redovisningen att innehålla resultat om var och hur betygsrätt används. Resultatet av denna tematiska tillsyn kommer att ingå som en del av den redovisningen. Uppdraget överlämnas till regeringen den 31 oktober.

Publikation
Granskningsrapport