Till huvudinnehåll
Flygfoto på en skola
Publicerad: 1 oktober 2024

Ägar- och ledningsprövning centralt verktyg för att hitta olämpliga aktörer i skolan

Välfärdsbrottslighet uppmärksammas allt oftare i den offentliga debatten och myndigheter har behövt stärka sitt arbete för att motverka sådana risker. Skolinspektionen har regeringens uppdrag att stärka tillsyn och tillståndsprövning i syfte att motverka kriminella eller olämpliga aktörer i skolväsendet. Vi har sett vissa sårbarheter i systemet som vi uppmärksammar i en rapport till regeringen.

Skolinspektionens centrala verktyg för detta arbete är myndighetens ägar- och ledningsprövning. Där har Skolinspektionen befogenheter att agera om aktörer är olämpliga och har vid flera tillfällen använt sina mest ingripande verktyg. Vi har nu förstärkt vår tillsyn och tillståndsprövning ytterligare.

– Genom att ha en ökad vaksamhet vid granskning av huvudmännens ekonomiska förutsättningar, kan vi identifiera indikationer på ekonomiska oegentligheter och vid behov signalera till berörda brottsutredande myndigheter, säger Gunnar Persson, chef för ekonomisk granskning på Skolinspektionen.

Skolinspektionen uppmärksammar även regeringen på ett antal risker vad gäller skolverksamheter och ägarförhållanden.

– Exempelvis är en risk att internationella skolor inte omfattas av ägar- och ledningsprövningen. En annan är att komvux på entreprenad är en marknad där Skolinspektionen har mindre överblick.  Vidare är utländskt ägande svårare att kontrollera, säger Helén Ängmo, Skolinspektionens generaldirektör.

Publikation