Till huvudinnehåll

Frågor och svar

Se alla kategorier

Starta friskola

Svar

Av skollagen framgår att enskilda kan ansöka om tillstånd. Med enskilda avses juridiska personer så som aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar eller stiftelser. Även fysiska personer kan ansöka.

Du som ansöker behöver ha full rättskapacitet. Om sökande organisation är en juridisk person behöver denne vara registrerad hos registeransvarig myndighet för att ansökan ska kunna prövas. Handlingar som styrker sökandens rättsliga förmåga ska bifogas ansökan.

Kopiera länk till svaret

Svar

Ja, ansökan om att starta eller att utöka en befintlig fristående skolas verksamhet är avgiftsbelagd.

Läs mer om avgift för ansökan.

Kopiera länk till svaret

Svar

Det är Skolinspektionen som ger tillstånd för fristående skolor. Man kan ansöka om godkännande som huvudman för förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola, gymnasieskola och anpassad gymnasieskola samt fritidshem.

Kopiera länk till svaret

Svar

Ansökan om att starta eller utöka fristående skola ska ha kommit in till Skolinspektionen senast den 31 januari året innan verksamheten ska starta.

Om det finns särskilda skäl för elevers möjlighet att fullfölja sin utbildning kan Skolinspektionen ta emot och behandla en ansökan utanför ordinarie ansökningstider. Läs mer om särskilda skäl på webben.

Kopiera länk till svaret

Svar

Skolinspektionen ska om möjligt fatta beslut om en ansökan om att starta fristående skola före den 1 oktober året innan verksamheten ska starta.

Kopiera länk till svaret

Svar

Kommunen ges alltid tillfälle att yttra sig om en ansökan om nya fristående skolor eller utökningar vid befintliga fristående skolor. Vid gymnasieutbildning ges även närliggande kommuner möjlighet att yttra sig.

För godkännande krävs det att den utbildning som ansökan avser inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för den del av skolväsendet som anordnas av det allmänna i den kommun där utbildningen ska bedrivas.

Det är Skolinspektionen som utifrån kommunens yttrande bedömer och fattar beslut.

Kopiera länk till svaret

Svar

Huvudregeln är att ett tillstånd inte är tidsbegränsat. Verksamheten ska dock starta senast två år efter att ett tillstånd beviljats  

Kopiera länk till svaret

Svar

Ja, tillstånden är giltiga i två år från beslutet. Om en huvudman inte har startat verksamheten inom den perioden återkallas tillståndet. Det gäller även om tillståndet inte har varit aktivt på två år, till exempel om en skola har startat och sedan valt att lägga ner verksamheten.

Kopiera länk till svaret

Hittade du vad du letade efter?

Kontakta oss så hjälper vi till att svara på dina frågor.

Kontakta oss