Till huvudinnehåll

Avvikelse från de nationella programmen

Det finns 18 nationella gymnasieprogram i Sverige. Gymnasieskolor kan efter ansökan bedriva utbildning som avviker från dessa. Skolinspektionen tar emot ansökningar från enskilda huvudmän om avvikelser från de nationella programmen.

Ansökan

Ansökan för utbildning med start höstterminen 2026 är stängd.

Avvikelser från de nationella programmen

Det finns olika former av avvikelser från de nationella programmen. Avvikelser kräver godkännande från Skolverket men enskilda huvudmän behöver även godkännande från Skolinspektionen. För att få godkänt behöver huvudmannen redan ha ett godkännande för det nationella programmet som huvudmannen önskar avvika från och, i förekommande fall, den aktuella inriktningen.

Särskild variant innebär att hela eller delar av utbildningen avviker från det nationella programmet. Avvikelsen ska omfatta minst 300 gymnasieskolepoäng eller 300 anpassad gymnasieskolepoäng. En särskild variant kan avvika i form av kurser för programfördjupningen eller i form av kurser för det sammanlagda utrymmet för inriktning och programfördjupning. Särskilda varianter inom det estetiska området får bara finnas för högskoleförberedande program.

Läs mer om särskild variant på Skolverkets webbplats.

Ansökan via Skolverkets e-tjänst.

Riksrekryterande utbildningar ger elever från hela Sverige samma möjlighet att söka till en gymnasieskola. För att en gymnasieskola ska få bli riksrekryterande krävs att det finns en nationell efterfråga på utbildningen och att den har en av följande inriktningar:

  • Yrkesprogram
  • Estetisk spetsutbildning
  • Idrottsutbildning
  • Utbildningar med egna examensmål 

Läs mer om riksrekryterande utbildning på Skolverkets webbplats.

Ansökan via Skolverkets e-tjänst.

En spetsutbildning i gymnasieskolan ger eleven möjlighet att bredda eller fördjupa sina kunskaper i ett ämne eller ett ämnesområde. Utbildningen ska vara riksrekryterande och alla i hela landet ska kunna söka.

Spetsutbildning i vissa ämnen införs som en permanent del av skolväsendet. Den gymnasiala spetsutbildning som bedrivits inom ramen för försöksverksamhet gäller för utbildning som startat senast hösten 2024. De skolor som idag bedriver försöksverksamhet och vill bedriva spetsutbildning från och med höstterminen 2025 behöver ansöka på nytt. 

För ansökan, se information längst ned på sidan.

Läs mer om riksrekryterande spetsutbildning på Skolverkets webbplats

Utbildningar som kombinerar gymnasieutbildning med elitidrottsutbildning kan rikta sig till elever som antingen bor lokalt och regionalt (nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU) eller till elever från hela landet (riksidrottsgymnasium, RIG).

Läs mer om elitidrottsutbildning på Skolverkets webbplats.

Ansökan via Skolverkets e-tjänst.

Ansökningsomgång

Ansökan skickas till Skolinspektionen senast den 31 januari kalenderåret innan utbildningen ska starta. Ansökningsperioden öppnar några månader innan då ansökningshandlingarna blir tillgängliga. 

Enskilda huvudmän ansöker via Skolverkets ansökningsblankett, men den kommer automatiskt till både Skolverket och Skolinspektionen. För att starta utbildningen krävs godkännanden från båda myndigheterna. Skolverket prövar utbildningens innehåll medan Skolinspektionen prövar om sökanden godkänns som huvudman för utbildningen.

Skolverket fattar oftast beslut innan den 1 september. Därefter fattar Skolinspektionen beslut.

Tidsbegränsade tillstånd

En utbildning som blir godkänd av Skolverket och Skolinspektionen får ett beslut som i normalfallet gäller för fyra antagningsomgångar. En ny ansökan behöver därför inkomma senast den 31 januari det år den sista antagningen får göras.

Avgift för ansökan

Ansökan om godkännande som huvudman för avvikelse inom de nationella programmen är belagd med en avgift. Detta gäller oavsett om huvudmannen varit godkänd att bedriva utbildningen tidigare eller inte.

Avgifter  
Utöka en befintlig fristående skola med avvikelse från de nationella programmen 20 000 kr
Senast uppdaterad: 3 februari 2025