Till huvudinnehåll

Frågor och svar

Se alla kategorier

Genomförande av Skolenkäten

Svar

Skolenkäten är en del av Skolinspektionens granskning av landets skolor. Syftet med de olika frågorna i Skolenkäten är att få en samlad bild över elevers, lärares och vårdnadshavares syn på skolans pedagogiska och sociala miljö. Utgångspunkt för frågorna är de områden som Skolinspektionen har i uppdrag att granska. Särskilt fokus har områden som kan vara svåra att få information om via andra informationskällor, t.ex. trygghet och studiero.

Här kan du läsa mer:

Skolinspektionens uppdrag

Skolenkätens syfte

Delar av resultatet från elev- och vårdnadshavarenkäten presenteras även på Skolverkets webbplats Utbildningsguiden.

Svar

Ja, samtliga grund- och gymnasieskolor samt anpassade grundskolor (även förskoleklasser) i Sverige ska delta i Skolenkäten. Skolenheter som ska delta i enkätomgången behöver genomföra en registrering inför Skolenkäten så att berörda målgrupper ges möjlighet att ge sin bild av skolan (se 26 kap 7 § skollagen om uppgiftsskyldighet). Det är frivilligt för respondenterna att besvara Skolenkäten.   

Svar

Varje år deltar hälften av landets skolor i Skolenkäten. Enkäten genomförs på vårterminen och under en löpande tvåårsperiod deltar samtliga. Varje huvudman och skola deltar därför vartannat år i Skolenkäten (se Vilka ska svara på Skolenkäten?).

Efter att skolorna har registrerat uppgifter om sina skolor på en webbplats utvecklad av Skolinspektionen ska skolorna distribuera enkätlänkar och inloggningsuppgifter till berörda respondentgrupper på skolan. Elever och undervisande lärare besvarar enkäten genom en inloggningsuppgift som är unik för varje respondent (alt. klass för elever från 2021), medan vårdnadshavarnas inloggningsuppgift är unik för varje skolenhet. Detta i kombination med en lägre svarsfrekvens innebär en risk för att resultaten från vårdnadshavarna inte är lika reliabla som de från elever och pedagogisk personal.

Skolinspektionen hanterar enkätsvaren och sammanställer sedan resultatet. Svarsfrekvenserna för elever respektive pedagogisk personal beräknas som antalet svar i relation till totalt antal i aktuell respondentgrupp och skolenhet. Svarsfrekvensen för vårdnadshavare uppskattas genom att beräkna antalet svar i relation till antalet elever på skolenheten.

Skolinspektionen har upphandlat den tekniska lösningen för genomförandet av Skolenkäten. Från och med 2018 är det Origo Group AB som genomför Skolenkäten på Skolinspektionens uppdrag.

Svar

Från och med 2021 genomför Skolenkäten en gång per år. Enkäten genomförs på vårterminen och startar i januari. Enkätperioden pågår i minst fyra veckor.

Svar

Skolorna deltar i Skolenkäten med en frekvens på vartannat år. Resultatet används dels i myndighetens inspektionsarbete men också av Skolverket på webbplatsen Utbildningsguiden, som riktar sig till elever och föräldrar.

Svar

Påminnelsearbetet är en viktig del av Skolenkätens genomförande och sker dels för att säkerställa att berörda skolor fått information om att de ska delta i Skolenkäten och dels för att förbättra svarsfrekvenserna.

Påminnelsearbetet sker både via telefon och e-post. Få eller inga svar från en skolenhet trots påminnelser kan indikera en risk.

Svar

Skolenkäten har tagits fram av Skolinspektionen som en metod för att samla in elevers, vårdnadshavares och lärares upplevelse av vissa områden av skolans verksamhet. Huvudsyftet med enkäten är att utgöra underlag till myndighetens granskningar av skolor.

Frågorna utgår från Skolinspektionens bedömningsgrunder som utgår från bland annat skollagen och andra rättsliga regleringar som finns för utbildningsområdet. Läs mer om bedömningsgrunderna här:

Under inspektion 

Under 2020 och 2021 genomförde Skolinspektionen en översyn och revidering av Skolenkäten. Översynen skedde med utgångspunkterna:

  • Enkätmetodologiska aspekter (med fokus på förbättringar av validitet, reliabilitet och uppgiftslämnarbörda)
  • Skolinspektionens behov av underlag utifrån uppdraget att granska skolor

Som stöd för att genomföra revideringen anlitade Skolinspektionen en expert på enkätmetodik och frågekonstruktion. Experten var delaktig i arbetet med enkätfrågornas utformning samt genomförde kognitiva intervjuer med syfte att ge en bild av hur frågorna tolkas och besvaras av respondenterna för att säkerställa enkätens kvalitet. 

Vid genomförandet av Skolenkäten eftersträvar Skolinspektionen att upprätthålla barnkonventionen (alla barns rätt att höras i frågor som rör dem själva).

Hittade du vad du letade efter?

Kontakta oss så hjälper vi till att svara på dina frågor.

Kontakta oss