Till huvudinnehåll

Skolinspektionen beslutar om statliga åtgärder för rättelse för Gällivare kommun

Skolinspektionen har idag fattat beslut om statliga åtgärder för rättelse för Sjöparksskolan i Gällivare kommun. Beslutet innebär att Skolinspektionen kommer att vidta åtgärder för att rätta till brister på skolan på bekostnad av Gällivare kommun.

Två rådgivare kommer att på uppdrag av Skolinspektionen leda arbetet för att avhjälpa bristerna. Skolinspektionen fakturerar Gällivare kommun de kostnader som åtgärderna medför. Åtgärderna kommer att pågå som längst i nio månader.

Skolinspektionen konstaterar att det finns allvarliga och omfattande brister på skolan. Bristerna består i att undervisning periodvis uteblir i olika ämnen och att elever inte får den undervisningstid de har rätt till. Skolan ger inte särskilt stöd till elever som behöver det och skolan brister i arbetet med elever som har omfattande frånvaro. Bristerna försvårar förutsättningarna för eleverna att klara skolan. Det finns också stora brister i skolans arbete med att skapa trygghet och studiero, vilket påverkar elevernas rätt till en god arbetsmiljö.

Skolinspektionen har tidigare fattat tre beslut om ingripanden med anledning av brister på skolan. Kommunen har, trots kännedom om brister, inte vidtagit de åtgärder som behövs. I flera fall har brister rättats efter myndighetens beslut, men sedan uppkommit på nytt. Det finns sedan år 2022 en lagstiftning som ger Skolinspektionen möjlighet att sätta in statliga åtgärder för rättelse vid upprepade allvarliga brister inom två år.

Vad innebär statliga åtgärder för rättelse?

Statliga åtgärder för rättelse innebär att staten på kommunens bekostnad vidtar de åtgärder som behövs för att åstadkomma rättelse. Vilka åtgärder som vidtas kan variera.

Skolinspektionen får använda statliga åtgärder för rättelse

  1. om huvudmannen inte följer Skolinspektionens beslut om föreläggande och missförhållandet är allvarligt, eller
  2. om det, trots att huvudmannen har följt ett föreläggande, inom två år på nytt finns ett allvarligt missförhållande i verksamheten och huvudmannen redan tidigare har visat en bristande förmåga eller vilja att fullgöra sina skyldigheter.

I det aktuella ärendet använder Skolinspektionen grunden som anges i punkt 2.

Beslutet kan överklagas

Gällivare kommun har möjlighet att överklaga beslutet hos allmän förvaltningsdomstol (28 kap. 2 § 4 skollagen).

Här kan du läsa beslutet

För mer information kontakta

Presstjänsten: 08-586 080 60

Senast uppdaterad: 4 februari 2025