Elever vill ha bättre undervisning om sexualitet, samtycke och relationer
Flera undersökningar visar att elever vill ha mer och bättre undervisning om sexualitet, samtycke och relationer, där de får diskutera kärleksrelationer, sexuellt samtycke och vad som är okej att göra i en relation. Samtidigt ser Skolinspektionen i en ny rapport att majoriteten av de granskade grund- och gymnasieskolorna behöver utveckla undervisningen i kunskapsområdet.
Skolinspektionen har i ett regeringsuppdrag granskat skolors arbete gällande det nya kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer. Granskningen visar att 23 av 30 granskade grundskolor och 26 av 30 granskade gymnasieskolor behöver utveckla undervisningen i kunskapsområdet.
I kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer ska eleverna utveckla förståelse för egna och andras rättigheter och skolan ska förmedla betydelsen av att sexualitet och relationer präglas av samtycke. Om detta inte sker finns risken att elever inte får tillräckliga kunskaper för att kunna tolka situationer i sexliv och relationer och att förstå både egna och andras rättigheter.
- Undervisningen i kunskapsområdet ska inte bara omfatta det biologiska perspektivet utan också teman såsom samtycke, relationer, jämställdhet och mycket annat. Vi ser att skolorna sällan tar ett helhetsgrepp utifrån det som ska ingå. Elever får inte heller fördjupa sina kunskaper och vi har elevröster som pekar mot att de snarare får repetera sådant som redan tagits upp tidigare. En risk finns därmed att elevers kunskaper blir mer ytliga, säger Olivia Öberg, utredare på Skolinspektionen.
Granskningen visar att många elever får undervisning om samtycke som begrepp, men eleverna efterfrågar snarare mer diskussioner om verklighetsnära situationer. Liknande problemområden har Skolinspektionen sett i tidigare granskningar. Exempelvis angav elever i Skolinspektionens rapport från 2018 att de ville prata om sex och samlevnad tidigare och oftare än vad de har haft möjlighet till. Även i andra delar ser Skolinspektionen att liknande kvalitetsbrister finns som 2018. Detta tyder på att mer finns att göra för att stärka kunskapsområdet.
Skolinspektionen ser också att bristen på tillitsfulla klassrumsklimat kan hämma både diskussionerna och fördjupningen i kunskapsområdet.
- Elevernas möjlighet att diskutera och samtala med varandra är till stora delar beroende av att det finns ett klassrum som präglas av tillit och goda relationer. I granskningen ser vi att flera skolor kan göra mer för att skapa ett tillitsfullt klassrumsklimat. Det är mycket viktigt att lärare har verktyg för att förebygga till exempel jargonger, skämt och kommentarer från vissa elever som har koppling till homofobi eller sexism, säger Olivia Öberg.
Granskningen visar också att eleverna får begränsade möjligheter att utveckla kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck. Eleverna behöver få kunskaper i att förstå hur krav från andra, exempelvis familj, kan begränsa ungas rätt att bestämma över sin kropp och sexualitet.
Flera lärare uttrycker i granskningen att de upplever osäkerhet inför att undervisa om känsliga frågor kopplade till sexualitet, samtycke och relationer. Kompetensutveckling till lärarna är därmed särskilt viktig för att alla skolor ska kunna bedriva en undervisning av hög kvalitet.
Här kan du läsa rapporten ”Undervisningen i sexualitet, samtycke och relationer”
För mer information kontakta
Presstjänsten 08-586 080 60