Till huvudinnehåll

Betygsättningen på komvux har stora utvecklingsbehov

Varje år får flera hundratusen elever betyg på komvux. Samtidigt visar en ny granskning från Skolinspektionen att det finns stora utvecklingsbehov med betygssättningen för komvux på entreprenad.

Skolinspektionen har granskat rektorers arbete för rättvisande och likvärdiga betyg inom komvux på entreprenad. Skolinspektionen menar att kommunerna behöver höja ambitionsnivån och följa upp mer än bara genomströmning och avhoppsfrekvens.

- Betygssättning spelar stor roll för den enskilda elevens möjligheter till fortsatta studier och arbete. Trots det visar Skolinspektionens granskning att majoriteten av de granskade verksamheterna har utvecklingsbehov. Vi menar att kommunen, i egenskap av huvudman för verksamheten, behöver ta ett större ansvar när komvux bedrivs på entreprenad, säger Helén Ängmo Skolinspektionens generaldirektör.

I granskningen kan vi se att kommunen behöver tydliggöra ansvarsfördelningen mellan rektor och den enskilda utbildningsanordnaren. Merparten av rektorerna följer inte upp och analyserar betygen. Med oreflekterad tillit till den enskilda utbildningsanordnarens kompetens och ansvarstagande tar kommunerna inte sin del av ansvaret för att elevernas betyg ska bli rättvisande och likvärdiga.

- Om styrning och uppföljning av de enskilda utbildningsanordnarnas verksamhet är otillräcklig finns risk att signaler om kvalitetsbrister inte uppmärksammas. Ett exempel är signaler om elever som blir godkända trots att de inte lever upp till betygskriterierna. Det riskerar att ”alla” blir nöjda med en inkorrekt betygspraktik: eleverna med godkända betyg, utbildningsanordnarna med nöjda elever och kommunerna med hög genomströmning, säger Ulrika Rosengren, utredare på Skolinspektionen.

Konsekvensen kan bli att kommunen överlämnar åt utbildningsanordnarna att tolka och tillämpa bestämmelser om betygssättning utan någon uppföljning. Skolinspektionen ser även en risk att ekonomiska incitament i entreprenadavtal påverkar betygssättningen. Då det på en fjärdedel av de granskade verksamheterna utgår högre ersättning till utbildningsanordnaren när eleven är godkänd på kursen.

Här kan du läsa Skolinspektionens rapport ”Rektors arbete för rättvisande och likvärdiga betyg i kommunal vuxenutbildning - med fokus på utbildning som utförs på entreprenad”

För mer information kontakta

Presstjänsten 08-586 080 60

Skolinspektionen har besökt 29 kommuner som bedriver gymnasial vuxenutbildning på entreprenad.

Alla kommuner är skyldiga att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning (komvux), bland annat på gymnasial nivå. Kommunerna kan anordna utbildningen på olika sätt; i egen regi eller genom entreprenad, eller genom samverkansavtal med en annan kommun eller region.

Senast uppdaterad: 30 januari 2025