Till huvudinnehåll
Diarienummer SI 2023:2525
Publicerad 27 augusti 2024

Betygssättning utifrån beviljad betygsrätt

Skolinspektionen har genomfört en tematisk tillsyn av 20 enskilda utbildningsanordnare och folkhögskolor med beviljad betygsrätt. Av de 20 granskade anordnare hade 16 minst en brist. De vanligaste bristerna var brister i dokumentationen och hanteringen av betygen samt att tillstånden inte följdes. 

Elever som går utbildning motsvarande komvux eller utbildning motsvarande komvux i sfi ska, precis som alla andra elever, få sina kunskaper dokumenterade, bedömda och betygsatta på ett rättvisande och likvärdigt sätt. Det är viktigt att dokumentation och hantering av betyg sker på ett rättssäkert sätt, att betyg beslutas av rätt lärare och att betygsunderlagen som ligger till grund för betygen omfattar hela den aktuella kursen. Vidare är det grundläggande att anordnarna följer kraven för beviljad betygsrätt, vilket till exempel innebär att de endast ska sätta betyg i kurser som omfattas av tillståndet.

Tillsynen visar att de två vanligaste bristerna är

  • att anordnaren inte följer kraven för betygskatalog och utdrag ur betygskatalogen. Uppgifter kan helt saknas och/eller vara felaktiga.
  • att anordnaren inte alls överlämnar betygshandlingar till elevers hemkommuner eller att överlämningen sker på ett sätt som inte motsvarar kraven i gällande författningar. 

Resultatet av den genomförda tematiska tillsynen kommer även att ingå som en del i regeringsuppdraget Granskning av betygsrätt inom komvux. Uppdraget överlämnas till regeringen den 31 oktober. 

Granskningsrapport
Senast uppdaterad: 27 augusti 2024