Till huvudinnehåll
En gymnasieklass i ett klassrum
Publicerad: 27 mars 2025

Kvaliteten i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer behöver bli bättre

Skolinspektionen har på regeringens uppdrag granskat kvaliteten i skolornas arbete inom det nya kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer. Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande.

För att besvara regeringsuppdraget har myndigheten granskat ämnesundervisningen i 60 skolor. 23 av de 30 granskade grundskolorna och 26 av de 30 granskade gymnasieskolorna behöver utveckla kvaliteten i undervisningen i kunskapsområdet.

Kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer infördes i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan år 2022, i syfte att förtydliga den tidigare sex- och samlevnadsundervisningen. Revideringen innebar också ett tydligare ansvar för rektorn att området ska behandlas återkommande i utbildningen.

I kunskapsområdet sexualitet, samtycke och relationer ska eleverna utveckla förståelse för egna och andras rättigheter och skolan ska förmedla betydelsen av att sexualitet och relationer präglas av samtycke. Om detta inte sker finns risken att elever inte får tillräckliga kunskaper för att kunna tolka situationer i sexliv och relationer och att förstå både egna och andras rättigheter.

Skolinspektionens granskning visar att skolor sällan tar ett helhetsgrepp kring kunskapsområdet. Det gör att eleverna får begränsade möjligheter till bredd och fördjupning. I stället kan undervisningen upplevas som ytlig och repetitiv.

– Eleverna vill ha mer och fördjupad undervisning om frågor som rör sexualitet och relationer. Vi har till exempel sett att elever efterfrågar att få samtala mer om samtycke utifrån situationer som de själva varit med om och känner igen sig i, och inte bara om samtycke som begrepp, säger Olivia Öberg, utredare på Skolinspektionen.

Ett tryggt och tillitsfullt klassrumsklimat är en förutsättning för att kunna ta sig an kunskapsområdet på ett bra sätt. I granskningen framgår också att det finns innehåll som både lärare och elever upplever som känsliga att samtala om tillsammans. Några exempel är könsidentitet, sexuell läggning, könsnormer, jämställdhet och hedersrelaterat våld och förtryck. Här finns det ett behov att rusta lärarna med kunskaper och hur man skapar en tillitsfull miljö i klassrummet, så både de och alla elever på ett tryggt sätt kan ta sig an kunskapsområdet.

Publikation