Till huvudinnehåll

Seminarier

Källkritikens roll när demokratin prövas

Tid och plats: Torsdag 26 september, kl. 16.00 – 16.45, Scen F5

Källkritik hjälper oss att avgöra vad som är trovärdigt och inte. Men för att samhället ska fungera måste det också finnas källtillit.

Hur kan skolan bli bättre på att rusta unga som vistas i digitala miljöer? Vad behöver svenska myndigheter göra för att alla, oavsett förutsättningar, kan lära sig navigera i en tid när bedrägerier och desinformation ökar?

Möt professor Åsa Wikforss från Svenska Akademien, Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo och Sara Carlstein, expert vid Myndigheten för psykologiskt försvar i ett samtal som modereras av Myndigheten för tillgängliga medier.

Arrangörer: Skolinspektionen och Myndigheten för tillgängliga medier

Könsskillnader i val av studier och arbete

Tid och plats: Fredag 27 september, kl. 10.30 – 11.00, Forskartorget

Kvinnor och män väljer ofta utbildning och yrke utifrån könsnormer. Idag får elever i skolans undervisning sällan stimulans som vidgar deras perspektiv för framtida val utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

I förlängningen kan det leda till såväl könsuppdelad utbildning och en arbetsmarknad med stora könsskillnader i yrkesval. Går den här trenden att bryta och hur kan man göra för att inte befästa könsnormer i undervisningen?

Lyssna till ett samtal om dessa frågor mellan Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, Jakob Lindahl, senior utredare från Jämställdhetsmyndigheten, Johanna Mellén, forskare på Högskolan i Borås och Emma Leijnse, journalist på Sydsvenskan.

Moderator: Agnes Gidlund, pressansvarig på Skolinspektionen