Till huvudinnehåll
bild på seminariekatalog bokmässan 2024

Möt medverkande på Bokmässan

På Bokmässan den 26-29 september får du gärna besöka vår monter och lyssna på våra samtal med gäster. Vi arrangerar också seminarier. Några av dem som kommer att medverka i vårt program kan du möta här.

Kränkande behandling i skolan och lärares handlingsutrymme för att upprätthålla studiero i en trygg och kränkningsfri miljö. Det är två områden som barn- och elevombudet Mårten Petersson kommer att prata om under våra samtal i montern Skolgården. Lyssna på vad Mårten har att säga om dessa viktiga ämnen i klippet nedan. Mårten finns också på plats i montern för att svara på frågor, tillsammans med medarbetare från Skolinspektionen och de andra myndigheterna.

Källkritikens roll när demokratin prövas

En annan höjdpunkt vi bjuder på är seminariet Källkritikens roll när demokratin prövas som vi arrangerar med Myndigheten för tillgängliga medier. I samtalet kommer Åsa Wikforss, filosof och ledamot i Svenska Akademien, att medverka tillsammans med generaldirektör Helen Ängmo och Sara Carlstein, expert vid Myndigheten för psykologiskt försvar.

Här berättar Åsa varför ämnet är så viktigt och vad hon hoppas att lyssnarna får med sig.

– Det nya, opålitliga informationslandskapet ställer höga krav på oss som individer. När medvetna försök görs att lura oss då är det helt avgörande att vi lär oss granska en källas trovärdighet. Men det är också viktigt att källkritiken inte leder till att man blir allmänt skeptisk till det mesta – vissa källor är ju faktiskt pålitliga och utgör viktiga kunskapskällor. Jag brukar därför betona att vi även måste tala om källtillit och om vad som kännetecknar en pålitlig kunskapskälla.

Bild nedan: Åsa Wikforss. Fotograf: Roger Turesson

ÅsaWikforss1.jpg

Könsskillnader i val av studier och arbete

En annan programpunkt att se fram emot är seminariet Könsskillnader i val av studier och arbete som äger rum på Forskartorget. I samtalet kommer Johanna Mellén, forskare vid Högskolan i Borås, att medverka tillsammans med Skolinspektionens generaldirektör Helen Ängmo, Emma Leijnse, författare och journalist på Sydsvenskan och Jakob Lindahl, senior utredare vid Jämställdhetsmyndigheten.

Här berättar Johanna varför det är viktigt att prata om ämnet och vad hon särskilt vill lyfta i samtalet.

– Vi behöver fortsatt diskutera hur organisationen och styrningen av vårt skolsystem och vår arbetsmarknad upprätthåller könsskillnader. Idéer om att samhället feminiseras genom att kvinnor tar över viktiga områden, bidrar enligt mig till att vi inte uppmärksammar hur kvinnors villkor i många avseenden fortsatt är sämre vad gäller till exempel hälsa och ekonomi. I relation till detta är det viktigt att lyfta hur kvinnodominerade, människonära utbildningar och yrken får lägre status och resurser, medan till exempel det teknik- och naturvetenskapliga området ges förutsättningar att blomstra.

Bild nedan: Johanna Mellén. Foto: Ida Danell

Johanna Mellén1.jpg