Garanti för tidiga stödinsatser
Skolinspektionen har av regeringen fått i uppdrag att följa upp och utvärdera garantin för tidiga stödinsatser (den så kallade ”läsa-, skriva- räknagarantin”) som började gälla från och med den 1 juli 2019.
Garantin omfattar förskoleklass och de tidiga årskurserna (1–3) i grundskolan, specialskolan och sameskolan. Den innebär att alla barn och elever ska ges stöd och stimulans tidigt för att utvecklas så långt som möjligt inom områdena svenska och matematik.
Regeringsuppdraget ska slutredovisas i december 2024 och inom uppdraget har Skolinspektionen hittills publicerat två rapporter som du hittar nedan.
Följande övergripande frågeställningar ska besvaras i uppdragets slutredovisning:
- Har garantin för tidiga stödinsatser förstärkt skolors arbete med att ge elever i behov av stödinsatser rätt insatser i rätt tid?
- Påverkar garantin pedagogernas administrativa arbete?
- Bidrar garantin till ökad jämställdhet och jämlikhet?
För att kunna besvara frågeställningarna samlar Skolinspektionen bland annat in empiri genom enkäter samt genomför ett antal tematiska kvalitetsgranskningar.
Tidigare publikationer
Inom regeringsuppdraget har Skolinspektionen hittills publicerat tre rapporter som du kan ta del av här:
Kartläggning och tidiga stödinsatser i förskoleklassen (2020)
Om regeringsuppdraget
Regeringens uppdrag innebär att Skolinspektionen, inom ramen för sitt kvalitetsgranskningsuppdrag, ska följa upp och utvärdera den garanti för tidiga stödinsatser som regeringen har föreslagit i propositionen Läsa, skriva, räkna – en garanti för tidiga stödinsatser och som beslutats av riksdagen.
I utvärderingen ska myndigheten också analysera om och hur lärarnas administrativa arbete påverkas av garantin. Utvärderingen ska även ha ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv.
Skolinspektionen ska ge Utbildningsdepartementet löpande information om arbetet. Uppdraget har delredovisats till departementet och slutredovisningen ska ske senast den 13 december 2024.